O nama

Naša priča

Kada su u petak popodne, davnog 27. lipnja 1913. godine majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak podigli čaše u čast završene freske nad ulazom u podrum – nazdravili su vinskoj viziji koja na broju 2 u Svetom Urbanu i danas, sto godina poslije, živo kuca. Obična, priprosta i kratkovijeka vina Novakovih poprimaju naglašeniji pečat osobnosti tek sredinom dvadesetih godina XX. stoljeća kada u posjed imanja i svih vinograda dolazi prva generacija obitelji Štampar. Od toga vremena strast i predanost lozi postaju prva i bezuvjetna moneta svim naraštajima obitelji. Velika vina Štampar počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad – tako i danas. Počelo se sa svega 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje.

Povijest

 

Freska nad ulazom u prvi podrum

1913.

U petak popodne, 27. lipnja 1913. g. majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak podigli su čaše u čast završene freske nad ulazom u prvi podrum.

Prve čiste sorte na tržištu

1923. - 1927.

Nakon deset godina stvaranja mješavina, vinarija Novak na tržište stavlja čista sortna vina.

Prve butelje s vlastitom etiketom

1991. - 1995.

Prva punjenja u butelje pod vlastitim etiketama te prva izlaganja na etabliranim festivalima i sajmovima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Pomažemo stvoriti festival Urbanovo

2000.

Značajna uloga naše vinarije u ustanovljenju županijskog festivala vina "Urbanovo".

Pionirska uloga u projektu "Pušipel"

2006.

Veliki doprinos naše vinarije u pokretanju krunskog projekta "Pušipel" unutar društva Hortus Croatiae.

Decanter našem Sauvignonu

2017.

Brončana Decanter medalja za Sauvignon berbe 2016.